
Pitna voda je tista voda, ki jo ljudje lahko uživamo z minimalnim tveganjem. V večini razvitih držav je pitna voda pripeljana v gospodinjstva. Komercialna in industrijska voda pa ima prav tako dosežene standarde pitne vode, čeprav se je večina ne uporablja za pripravo hrane ali pitje. Največ vode porabimo za čiščenje, zalivanje in umivanje.
V veliko delih sveta imajo ljudje neustrezen dostop do vode za pitje in je velikokrat okužena z mikroorganizmi in strupenimi snovmi. Pitje in priprava hrane iz take vode velikokrat vodi v akutne in kronične bolezni ter je velik vzrok smrti v nerazvitih državah. Zatiranje bolezni, ki se prenašajo z vodo, je velik cilj izboljšanja javnega zdravstva za države v razvoju.
Voda je bila vedno najpomembnejši vir življenja za vse znane žive organizme. Skupaj z maščobo, voda sestavlja približno 70% človeškega telesa. Je ključna sestavina metaoličnega procesa in služi kot topilo ter transportno sredstvo hranilnih snovi po telesu.
NARAVNA MINERALNA VODA
- ima lastnosti, zaradi katerih se jasno razlikuje od pitne vode, ki izhajajo iz vsebnosti mineralnih snovi, kemijskih elementov v sledovih oziroma drugih sestavin, ter ima lahko določene prehrambno – fiziološke učinke;
- ima svoj izvor v podzemnem vodnem viru, zaščitenim pred kakršnokoli možnostjo kontaminacije in izteka ali se črpa na izviru iz enega ali več naravnih iztokov ali vrtin;
- sestava, temperatura in druge pomembne lastnosti naravne mineralne vode morajo biti stalne v okviru naravnih nihanj;
- ima tudi po polnjenju enako čistost kot na izvoru;
- ustreza posebnim mikrobiološkim zahtevam iz predpisa, ki ureja naravno mineralno vodo in izvirsko vodo;
- sestava, temperatura in druge pomembne lastnosti naravne mineralne vode morajo biti stalne v okviru naravnih nihanj;
- je registrirana pri pristojni instituciji. Voda, ki izvira iz tal Republike Slovenije, je lahko v prometu z označbo naravna mineralna voda, če je njeno označbo z odločbo priznalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Ministrstvo lahko prizna tudi naravno mineralno vodo, ki izvira iz tal druge države, če izpolnjuje za to predpisane pogoje.
IZVIRSKA VODA
- je v svojem naravnem stanju namenjena za prehrano ljudi;
- polni se na izviru ter ima tudi po polnjenju enako čistost kot na izvoru;
- ustreza posebnim mikrobiološkim zahtevam iz predpisa, ki ureja naravno mineralno vodo in izvirsko vodo;
- fizikalno-kemijske lastnosti izvirske vode morajo ustrezati pogojem iz predpisa, ki ureja pitno vodo;
- ni potreben postopek registracije in se ne vodi posebnega registra, kot za naravne mineralne vode.
NAMIZNA VODA
- je pripravljena iz pitne vode oziroma naravne mineralne vode oziroma izvirske in lahko vsebuje eno ali več dodanih surovin (natrijev klorid, kalijev klorid, natrijev karbonat, morsko vodo, ogljikov dioksid itd.) in je namenjena za prehrano ljudi;
- glede mikrobioloških zahtev in fizikalno-kemijskih lastnosti mora izpolnjevati pogoje iz predpisa, ki ureja pitno vodo.