
Da zadostite potrebi po vitaminih, vsak dan pojejte vsaj 400 g sadja in zelenjave. Tako ohranjate svojo vitalno energijo in krepite imunski sistem.
Vitamini so nujni za pravilen razvoj in delovanje telesa. Uravnavajo presnovne procese, vplivajo na rast, razmnoževanje in pravilno delovanje tkiv in organov. Ker vitaminov ne moremo proizvajati sami, jih moramo vnašati z raznoliko in uravnoteženo prehrano. Vsak vitamin v telesu ima svojo vlogo. Noben vitamin ne more nadomestiti drugega vitamina ali kateregakoli hranila.
Delimo jih v dve skupini
Vodotopni vitamini (skupina B, C). Z izjemo vitamina B12 se vodotopni vitamini v telesu ne nalagajo v večjih količinah. Iz organizma se izločijo prek ledvic in tudi še v telesu. Vitamini, topni v maščobah (A,D,E in K). Vnašamo jih z maščobo v hrani, njihove zaloge pa se kopičijo v maščobnih tkivih. Teh vitaminov ni treba uživati vsak dan, morebitne prekomerne količine pa se kopičijo v telesu. Sončevi ultravijolični žarki pospešijo tvorbo vitamina D v koži. Vitamin K in biotin ustvarjajo posebne črevesne bakterije. Sposobnosti za sintezo vseh drugih vitaminov, to so vitamini A, E, C, B1, B2, B6, B12 ter folna in pantotenska kislina, telo nima, zato jih moramo vnesti s hrano.
Naravni viri vitaminov:
Vitamin A
Korenje, paradižnik, temnozelena in rumena zelenjava, rumeno sadje, margarina, jajca, jetra, ribje olje, mleko in mlečni izdelki …
Biotin
Kvas, mleko, sojina moka, neglaziran riž, arašidno maslo, šampinjoni, cvetača, stročnice, goveja jetra, jajčni rumenjak …
Vitamin B1
Kvas, riževe luščine, nerafinirana žitna zrna, polnovredno žito, soja, jajčni rumenjak, oves, arašidi, otrobi, mleko, večina zelenjave, ribe, pusta svinjina …
Vitamin B2
Mleko, sir, listnata zelenjava, jajca, jogurt, fižol, rumenjak, kvas, ribe, jetra, ledvice …
Vitamin B3
Polnovredna žita, žitni kalčki, avokado, dateljni, fige, suhe slive, praženi arašidi, kvas, jajca, jetra, pusto meso, ledvice, ribe, belo perutninsko meso …
Pantotenska kislina
Zelena zelenjava, otrobi, žitni kalčki, polnovredna žita, oreški, kvas, meso, drobovina …
Vitamin B6
Otrobi, žitni kalčki, soja, dinja, zelje, neoluščen riž, oves, arašidi, orehi, kvas, jajca, jetra, ledvice …
Vitamin B12
Jetra, govedina, svinjina, ribe, jajca, sir, mleko …
Zelena solata, ohrovt, špinača, cvetača, brokoli, rdeča pesa, korenje, marelice, dinja, buča, avokado, fižol, kvas, polnovredna pšenica, temna ržena moka, jajčni rumenjak, jetra, ledvice …
Vitamin D
Ribje olje, sardine, losos, tuna, mleko in mlečni izdelki …
Vitamin C
Agrumi, jagodičje, zelena in listnata zelenjava, paradižnik, dinja, cvetača, krompir, paprika, mango, papaja, brokoli, brstični ohrovt, pljuča in jetra …
Vitamin E
Žitni kalčki, sojino zrnje, oreški, brstični ohrovt, listnata zelenjava, špinača, rastlinska olja, obogatena moka, polnovredna žita, jajca …
Vitamin K
Listnata zelena zelenjava, brokoli, cvetača, jogurt, jajčni rumenjak, sojino olje, ribje olje …