Novice

Zdravilni čaji

Zdravilni čaji so največkrat tradicionalna zdravila rastlinskega izvora, katerih uporaba temelji predvsem na podlagi dolgoletnih izkušenj. Izdelani so iz rastlinskih drog. V farmaciji izraz rastlinska droga označuje posušene razdrobljene ali posušene razrezane zdravilne rastline oziroma njihove dele (zeli, liste, cvetove, plodove, semena, korenike, korenine). Zdravilni čaji vsebujejo eno vrsto rastlinske droge, običajno pa so čajne mešanice  več vrst rastlinskih drog.
Kakšne oblike čajev poznamo?

Pri čaju v razsutem stanju lahko enostavno preverimo sestavo. Vidimo tudi prisotnost tujih delcev.
Prednost čajev v filter vrečki je enostavna uporaba in odmerjanje. Slabost je velika razdrobljenost, s tem večja možnost razgradnje učinkovin in slabša razpoznavnost posameznih rastlinskih drog.
Instant oblike čajev pogosto vsebujejo sladkor, zato je potrebna previdnost pri osebah s sladkorno boleznijo.
Uporaba zdravilnih čajev:

Zdravilni čaji so običajno namenjeni lajšanju blažjih zdravstvenih težav.
Uporabljamo jih le predpisan čas.

Zdravilni čaji
Zdravilni čaji

 

Zdravilne čaje lahko uporabljamo na različne načine:

kot napitke – pri prebavnih težavah, vnetju sečil, kašlju …,

za grgranje – pri vnetjih sluznice ustne votline, žrela, krvavitvi dlesni …,

za vdihavanje – ob prehladnih obolenjih,

kot obkladke, kopeli – pri vnetjih kože, hemoroidih …
Kakovost zdravilnih čajev zagotavljajo

kakovost rastlinskih drog

postopek izdelave zdravilnega čaja

označevanje in navodilo za uporabo zdravilnega čaja.
Kako pripravimo zdravilni čaj?

Način priprave je odvisen od rastlinskih drog, njihovih učinkovin in želenega učinka. Način priprave je odvisen od rastlinskih drog, njihovih učinkovin in želenega učinka. Vedno uporabljamo sveže pripravljene zdravilne čaje.  Za pravilno pripravo je navedena količina rastlinskih drog in vode ter način in čas izluževanja. Priporočenih količin in predpisanega časa izluževanja ne smemo povečevati v upanju na hitrejši in močnejši učinek.


Splošna priporočila za pripravo zdravilnih čajev

Poparek

Je najpogostejši način priprave zdravilnega čaja. Primeren je predvsem za pripravo čaja iz cvetov ali listov, ki vsebujejo hlapna olja. Rastlinske droge prelijemo z vrelo vodo in premešamo. Pustimo stati pokrito 5 – 10 minut, nato precedimo.

Prevretek (dekokt)

Pripravljamo iz drog, iz katerih učinkovine težje izlužimo, kot na primer iz korenine in skorje.
Prelijemo jih z mrzlo vodo, segrejemo do vretja. Pokrito počasi kuhamo še 5 – 10 minut, nato precedimo.

Prelivek (hladni macerat)

Uporabljamo za pripravo zdravilnega čaja iz rastlinskih drog, ki vsebujejo sluzi in druge na toploto občutljive sestavine. Prelijemo jih z mrzlo vodo, premešamo in pustimo pokrito stati več ur (običajno 6 – 8 ur) pri sobni temperaturi. Precedimo in pred uporabo segrejemo do temperature, primerne za pitje.
Shranjevanje

Zdravilne čaje shranjujemo na suhem in temnem mestu, pri temperaturi do 25°C, nedosegljivo otrokom. Ne uporabljamo jih po datumu izteka roka uporabnosti, navedenem na ovojnini.

Vir: https://www.gorenjske-lekarne.si/

Zdrava prehrana

Z zdravim prehranjevanjem varujemo zdravje in sočasno preprečujemo dejavnike tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni (zvišan krvni tlak, zvišane krvne maščobe, zvišan krvni sladkor, prekomerna telesna teža) in bolezni same (bolezni srca in ožilja, rak, sladkorno bolezen tipa II in druge bolezni).

Slovenci se večinoma nezdravo prehranjujemo, saj pojemo premalo sestavljenih ogljikovih hidratov (kruha, testenin, žitaric, kaš, riža ali krompirja), premalo sadja in zelenjave in premalo balastnih snovi (vlaknin, ki so v polnozrnatih izdelkih, sadju in zelenjavi). Značilnost nezdravega prehranjevanja večine Slovencev je, da pojemo preveč skupnih maščob in škodljivih nasičenih maščob, preveč enostavnih ogljikovih hidratov (sladkarij, sladkorja, sladkanih pijač) in preveč soli, da jemo preveč kalorično hrano, da le polovica Slovencev redno zajtrkuje, da le tretjina Slovencev dopoldne malica, da večina užije kosilo pozno popoldne (med 15. in 16. uro popoldne) in da je število obrokov hrane prek dneva premajhno.

 

Jejte zdravo in ob tem uživajte!
  1. Pravilno oblikovanje obrokov.Energijsko najmočnejši obroki so rezervirani za zjutraj, pred in po treningu. Tako zagotovite telesu dovolj energije takrat, ko jo najbolj potrebuje. Zadnji obrok pred spanjem naj bo predvsem beljakovinski, saj se telo pripravlja na počitek, energijska poraba pa je močno znižana.
  2. Naj odloča telo.Vaše telo dobro ve, kaj potrebuje, zato mu prisluhnite! Vaše telo ni koš za smeti! Ne hitite, vedno se vprašajte, ali ste res lačni? Pogosto je vzrok za potrebo po hrani drugje – morda potrebujete tolažbo, ste osamljeni, jezni, tudi otroke prevčkrat potolažimo s sladkarijami ali jim celo preko hrane izkazujemo ljubezen. Na takšen način jim privzgajamo le nepravilne prehrambene navade, ki se jih morda ne bodo znebili vse življenje.
  3. Uživajte v vsakem obroku.Veselite se svojih obrokov. Jejte tisto, kar imate radi! Vedno se najde primerno živilo, ki vam tekne. Število dnevnih obrokov naj se giblje med 5 in 6.
  4. Za hrano si vzemite čas.Zjutraj vstanite 15 min prej in pojejte zajtrk. Vredno je! Lahko pa si zajtrk pripravite že zvečer.
  5. Pravilo praznega krožnika.Naučeni smo, da pojemo toliko, kot dobimo na krožniku. Raje zaupajte lastnim občutkom sitosti.
  6. Pijte veliko tekočine.Voda je življenjski eliksir. Na dan zaužijte od 1, 5 litra do 3 litrov vode. Tako boste manj utrujeni in izčrpani. Vedno imejte stekleničko vode v torbici, prav tako v avtu in službi.
  7. Več obrokov na dan.Skozi ves dan pojejte 5 do 6 uravnoteženih obrokov hrane. Če trenutno pojeste 2 do 3 obroke, le-te razdelite na 5 do 6 obrokov. Tako bo količina (kalorije) ostala enaka. Obroke za v službo si lahko pripravite že dan prej. Naredite si časovni sistem uživanja obrokov, ki vam bo čez čas v prešel v navado.
  8. Hrana naj ne bo preveč monotona.Telo za optimalno delovanje potrebuje zadostno količino hranil, vitaminov in mineralov, ki si jih najlažje zagotovite z raznovrstno prehrano.
  9. Izogibajte se enostavnim sladkorjem in ne uživajte preveč nasičenih maščob.Enostavni sladkorji povzročijo hiter dvig in hiter padec glukoze v krvi, zato niso primerni. Nadomestite jih s kompleksnimi ogljikovimi hidrati. Nasičene maščobe v prevelikih količinah slabo vplivajo na krvožilni sistem, zato je bolje, da jih zamenjate z nasičenimi. 

    Prehranska piramida:

    • rdeča barva– Uživajte jih redko! živila z veliko maščob in dodanih sladkorjev (solatni prelivi oz. dresingi in olja, smetana, maslo, margarina, sladkorji, sladkane pijače, bonboni in sladki prigrizki)
    • rumena barva– Izbirajte čimbolj pusta (ali posneta) živila iz te skupine! mleko in mlečni izdelki, meso, perutnina, ribe, strošnice, jajca, lupinasto sadje
    • zelena barva(zgornja vrstica) – Jejte čimveč teh živil!!! sadje, zelenjava
    • zelena barva(spodnja vrstica) – Dnevno potrebujete največ enot živil iz te skupine! kruh, žito, riž, testenine, krompir
    Prehranska piramida
    Prehranska piramida

     

    Vir: www.aktivni.si