Novice

Sladoledi za vroče dni

Presni kremni jagodni sladoled

Kremni presni jagodni sladoled
Kremni presni jagodni sladoled

Sestavine

  • 2 skodelici svežih ekoloških jagod,
  • ½ skodelice sveže stisnjenega soka limet,
  • ½ skodelice kokosove ali navadne filtrirane vode,
  • 2 žlički nastrgane lupinice bio limete,
  • 2 skodelici indijskih oreščkov (namočenih čez noč, opranih in posušenih),
  • ½ skodelice bio kokosovega olja (hladno stiskano, nerafinirano),
  • 2 skodelici kokosovega mussa ali zamrznjenega kokosovega mleka,
  • ½ skodelice agavinega sirupa,
  • ščepec burbonske vanilije,
  • ščepec himalajske soli.

 

 

 

Jagodno-bananin presni sladoled

Sestavine

Jagodni bananin presni sladoled
Jagodni bananin presni sladoled
  • 4 skodelice zamrznjenih ekoloških jagod,
  • 3 velike sveže banane,
  • 1 skodelica zamrznjenega rastlinskega mleka (mandljevo, riževo, ovseno, kokosovo),
  • sok polovice limone.

Sladoled pripravimo iz sestavin za kremni sladoled tako, da damo v mešalnik (blender) vse sestavine in na najvišji hitrosti mešamo pol minute. Maso nato za 2-3 ure postavimo v zamrzovalnik in ga hladnega postrežemo, medtem ko drugi hitri recept ne potrebuje zamrzovanja. Dovolj je, če imate 2 od 3 sestavin predhodno že zamrznjene. Torej, zamrznjene jagode in zamrznjeno rastlinsko mleko zmešate s svežo banano in sladoled je že pripravljen. Dober tek!

 

 

Poletne sadne lučke 

Sestavine

Poletne sadne lučke
Poletne sadne lučke
  • 1 manjša sladka melona, narezana na koščke
  • 2 večji ekološki kumari ali 4 manjše, olupljene in narezane
  • ½ kozarca sveže iztisnjenega soka limone
  • 6  lističev mete
  • 1 skodelica mrzle vode
  • 2 čajni žlički Aduna Baobab v prahu
  • vrečka zamrznjenih malin ali jagod (za 1 lučko jih boste potrebovali 4-5)

Vse sestavine skupaj zmešate v blenderju dokler ne dobite gladke kreme. Napolnite modelčke z lučkami do 3/4. Dodajte 4-5 jagod ali malin v vsako lučko. Nato postavite v zamrzovalnik za 3-4 ure, dokler lučke niso čisto zamrznjene.

Napolnili boste približno 5 kozarcev soka ali 20 modelčkov sladolednih lučk.

 

 

 

Limetin sladoled z meto in zelenim čajem

 

Ta sladoled je izredno osvežilen in ima fantastičen okus!

Za osnovo potrebujete kokosovo mleko, ki ga lahko v 3 minutah pripravite sami: v mešalnik date kokosovo moko in toplo vodo v razmerju 1:1, dodate 2 velika datlja in ščepec soli. Mešajte 2 minuti in precedite skozi gazo, da dobite čisto kokosovo mleko (brez ostankov kokosove moke).

Sestavine

Limetin sladoled z meto
Limetin sladoled z meto
  • 3,5 dl kokosovega mleka
  • 2 limeti (olupljeni damo v mešalnik)
  • 1 čajno žlička burbonske vanilije
  • 1 skodelico zamrznjene špinače ali ohrovta
  • 1 zamrznjeno banano
  • 1 čajno žličko zelenega Matcha čaja
  • 10-15 svežih metinih lističev

Po želji sladoledu na koncu dodamo kapljice temne čokolade.

Limeto olupite in jo narežite. Kokosovo mleko prej zamrznite v lončku. Prav tako boste potrebovali še 2 že zamrznjeni sestavini: banano in špinačo/ohrovt. Vse sestavine nato zmešajte v mešalniku oziroma blenderju. Medtem pripravite skodelice za shranjevanje sladoleda. Ko je zmes gladka in lepe zelene barve, je pripravljena za zamrzovanje. V roku 2-3 ur je sladoled pripravljen. Uživajte!

 

Vir: https://fitnes.si/clanki/6/recepti

Pomembni vitamini in minerali za ženske

Brez vitaminov in mineralov telo ne more delovati, spodnji izbor pa zagotavlja zdravje, vitalnost in lepoto.
Vitamin mladosti – vitamin E
Gre za izredno močan antioksidant, ki pozitivno vpliva na zdravje in videz kože. preprečuje staranje in razvoj bolezni. Prav tako ugodno vpliva na menstrualne težave, znižuje holesterol, krepi imunski sistem in zdravje reproduktivnega sistema.

 Vitamin sonca – vitamin D
Največ tega vitamina nastane v procesih na koži pod vplivom sončnih žarkov. V preteklosti, ki so bili ljudje večinoma na prostem, to sploh ni bil problem, v sodobnem svetu pa postaja vse večji. Zlasti v zimskih mesecih, ko se zadržujemo večinoma samo v zaprtih prostorih. Med vsemi vitamini imamo prav vitamina D najmanj.

Vitamin D je pomemben zaradi absorpcije kalcija in zato neposredno vpliva na gostoto kosti in preprečuje osteoporozo, ki je pri ženskah pogostejša. Pomemben je tudi za krepitev imunskega sistema, delovanja mišic in deluje protivnetno.

Vitamini energije – vitamini B
Vitamine B kompleksa sestavlja 8 vitaminov, ki neposredno vplivajo na delovanje več kot 300 encimov v našem telesu. Skupna lastnost jim je, da povečujejo energijo, dobro razpoloženje, krepijo spanec in na žalost tudi apetit. Folna kislina oziroma B9 je vitamin, ki je izredno pomemben za nosečnice. B kompleks prav tako vpliva na rast in čvrstost las, nohtov in kože (še posebej biotin oziroma B7, ki je poznan tudi kot vitamin kože).

mineral moči – železo
Železo je za ženske zelo pomembno, ker ima ključno vlogo pri izgradnji rdečih krvničk, ki oskrbujejo vitalne organe s kisikom. Pomanjkanje železa najpogosteje prepoznamo po kronični utrujenosti in pomanjkanju energije in je večinoma posledica nepravilne prehrane (to še posebej velja za vegetarijance). Pomanjkanje železa je lahko vzrok tudi za močnejše menstrualne težave.

Mineral lepe kože – cink
Cink ima izrazito močan vpliv na kožo, lase in nohte. pomanjkanje cinka povzroča nastanek aken, dermatitisa, nohti postanejo krhki z belimi lisami … A cink ne vpliva samo na lepoto, pač pa tudi krepi imunski sistem in pomaga pri premagovanju menstrualnih težav.

Vitamini in minerali
Vitamini in minerali

 

 

Vir: https://fitnes.si/clanki/4/zdravje

Hrana za vroče dni

Če se poletnemu vremenu prilagodimo s primerno hrano, začudeni ugotovimo, kako dobro prenašamo vročino: manj se znojimo, vročina pa je znosnejša ali celo prijetna. Skratka, če v sebi nosimo

klimatsko napravo, jo je bolje izkoristiti, kot pa nalagati na lastno peč in biti odvisen od “pravih” klimatskih naprav.

Solata za vroče dni
Solata za vroče dni

Seveda hrana še zdaleč ni edini dejavnik dobrega počutja v vročini, saj pri tem sodelujejo tudi telesna zgradba, izbira pravega časa za dejavnosti ter počitek in še marsikaj. Toda ko s poletno vročino vzpostavimo dinamično ravnovesje, se to odraža kot čisti užitek, tako bivanja kot okusa.

Vroče

Pri preštevanju kalorij ter iskanju vitaminov in rudnin ponavadi spregledamo eno od ključnih lastnosti hrane: njeno ogrevalno ali hladilno moč. Obstaja namreč hrana, ki telo hladi, in hrana, ki ga greje.

Greje nas beljakovinska hrana, zlasti rdeče meso, ki ob pomoči maščob dobesedno priliva olje na telesni ogenj. Pozimi je to koristna lastnost, poleti pa nikakor ne. Tudi oreški, semena in jajca grejejo, vendar ne tako močno kot meso. Kruh, pecivo in drugi izdelki iz moke pri prebavi pritegnejo več vode, zato je ima telo manj za hlajenje. Skoraj vse začimbe in pekoča zelenjava nas ogrejejo (česen, ingver, pekoča paprika, redkve, gorčica …).

Hladno

Hrana, ki hladi je skoraj vsa po vrsti vodena. Toda voda sama po sebi še ne zagotavlja hlajenja; to je skupni učinek vseh sestavin. Voda, ki jo pijemo, in voda, ki je v hladilni hrani, učinkujeta različno; slednja ima večjo hladilno moč. Med svežim, presnim sadjem, ki je izrazito hladilne narave, so prvakinje lubenice in melone. Podobno ohladijo banane, vsi citrusi in tropsko sadje. Ker razen banan ni ne široko dostopno ne dovolj kakovostno, si namesto tega privoščimo dobro domače grozdje.

Od zelenjave nas najbolj ohladijo kumare in drugi zelenjavni plodovi, vse vrste listnate zelenjave (izjema je pekoča zelenjava) in solat, pripravljenih z njimi. Tudi kislo mleko, jogurt in kefir prijetno hladijo. Od pijač nas najbolj osvežijo sveže stisnjeni sadni in zelenjavni sokovi, zlasti sok stebelne zelene, takoj za njimi zeliščni in zeleni čaj, pa tudi pivo, ki pa je prej hrana kot pijača, saj je v pollitrskem vrčku piva utekočinjeno toliko energije kot v 10 dag kruha.

Okus dneva, ki naredi vročino prijetno

Vstanemo navsezgodaj in spijemo velik kozarec tople vode s sokom ene limone. Jutranjo svežino ujamemo tako, da se sprehodimo po gozdu, parku, kjerkoli v naravi. Za zajtrk si privoščimo sezonsko sadje: marelice, breskve, melone, lubenice … Če si želimo lahke prebave, zadnjih dveh vrst sadja ne mešamo z drugimi.

Naraščajočo dopoldansko toploto ohladimo s kozarcem sveže stisnjenega zelenjavnega/sadnega soka ali z nekaj sadeži, ki jih nismo uvrstili na jutranji meni. Ko se toplota sredi dneva spremeni v vročino, jo sprejmemo z veliko skledo solate. Če se nam to zdi prelahko kosilo, jo okrepimo z nekaj rezinami sira, s skodelico skute ali z oreški po izbiri.

Meso ali kruh raje pustimo za zvečer. Vrhunec popoldanske vročine pričakamo v senci, v prijetni družbi in z nekaj skodelicami zelenega ali zeliščnega čaja. Vročini se zelo prileže okus vročega ali hladnega čaja iz mete ali sorodnih aromatičnih zelišč. Za lahek večer in sveže jutro naslednji dan si privoščimo lahko večerjo, ki je edini “konkretnejši” obrok dneva: testenine, zelenjavno enolončnico, pečen krompir, dušene bučke s parmezanom … Razen v času najhujše dnevne vročine ne pozabimo na gibanje, s katerim poživimo telo in izboljšamo počutje.

Dobrodelna poletna solata

Seveda ima takšno ime zato, ker prispeva k dobremu počutju, saj nas ohladi, obenem pa vsebuje obilo bioaktivnih sestavin, ki jih potrebuje telo. Veliko solatno skledo obložimo s celimi listi zelene solate. Nanjo, odvisno od vrste, natrgamo, narežemo ali nalomimo sezonsko zelenjavo: paradižnik, stebelno zeleno, morda še malo solate, papriko itd. Začinimo z olivnim oljem in dobrim jabolčnim kisom ter “zabelimo” z žlico ali dvema oliv iz slanice ali olja.

Osvežilne kumare

Če imamo kumare, ki so zrasle le ob pomoči sonca, vode in naravnih gnojil, jim samo odrežemo vrhove, jih po potrebi operemo in ne olupimo. Na tanko jih narežemo naravnost v srednje veliko skledo ter potresemo z dvema do tremi žlicami zmletih sončničnih semen. Dodamo pol drobno narezane čebule, premešamo, začinimo s sojino omako ter pustimo stati četrt ure, da se okusi prepletejo. Namesto sončničnih semen lahko uporabimo zmlete oreške, kislo smetano ali jogurt. Z večjim ščepom drobno narezanih listov kopra je solata še okusnejša.

Hladilna krema

Kljub na kozmetiko spominjajočemu imenu je ta krema užitna, njen namen pa je, da deluje od znotraj navzven. Predvsem pa je zelo okusna, poleg tega je njena priprava nadvse preprosta.

Za vsako osebo potrebujemo po dve zreli banani, limono ali pomarančo ter skodelico sadja iz bližnjih krajev (jagodičje, narezane breskve, hruške …). Banane olupimo, narežemo in stresemo v primerno posodo, dodamo skodelico drugega sadja in limonin ali pomarančni sok. Zmešamo s paličnim mešalnikom, da nastane gosta krema. Kremo damo v skodelico, potresemo z narezanimi lističi melise ali kakega drugega aromatičnega zelišča in ponudimo.

 

Vir: https://fitnes.si/clanek/216/hrana-za-vro-e-dni

Gibanje za zdravje in dobro počutje

Tekaška steza
Tekaška steza

Pomemben del zdravega načina življenja je brez dvoma ustrezna in redna telesna aktivnost. Brez zadostnega gibanja je namreč zelo verjetno da tudi ostalo, kar sicer počnemo v skrbi za zdravje ne bo imelo optimalnega učinka. Ustrezna prehrana, izogibanje slabim razvadam in druge stvari, ki jih počnemo v skrbi za naše telo, bodo tako zgolj z zadostnim gibanjem prinesle željene rezultate, pa naj bo to ohranjanje zadovoljive ravni vašega zdravja in dobrega počutja ali pa izguba prevelike telesne teže.

Vsak začetek je težak
Vsakemu posamezniku, ki poprej ni bil telesno aktiven, se bo na začetku postavilo vprašanje kako začeti. Največji dilemi pri tem vsekakor predstavljata tip in intenzivnost vadbe. Predvsem pri posameznikih, ki bi si radi s telesno aktivnostjo pomagali pri izgubi odvečnih kilogramov, obstaja nevarnost nepremišljene telesne aktivnosti v želji po hitri izgubi kilogramov, ki ne vodi do željenih ciljev, v najslabšem primeru pa lahko telesu stori več slabega kot dobrega.

Na začetku rednega ukvarjanja s telesno aktivnostjo je zato potrebno dobro premisliti več dejavnikov. Najprej se je treba dobro zavedati svojih izhodiščnih sposobnosti in tem primerno tudi prilagoditi gibanje. Tako je za posameznike, ki so bili dlje časa popolnoma telesno neaktivni, za izhodišče dovolj tudi hitrejša hoja v trajanju okoli pol ure do petkrat tedensko, ki jo po svojih sposobnostih podaljšujemo, kasneje pa morebiti spremenimo v počasnejši tek ali druge oblike vadbe, kot je na primer kolesarjenje.
Pred začetkom redne telesne aktivnosti je za posameznike, ki poprej dlje časa niso bili telesno aktivni, priporočljivo opraviti tudi posvet z osebnim zdravnikom, ki lahko s testi zelo dobro določi izhodiščne sposobnosti za vadbo. Tak posvet je nujen v primeru resnejših bolezni ali debelosti posameznika.

Intenzivnost in tip telesne aktivnosti
Ločimo aerobno in anaerobno vadbo. Prva predstavlja telesno aktivnost, ki za energijo porablja kisik in ima za rezultat povečanje vzdržljivosti. Aerobni tipi vadbe so na primer tek, kolesarjenje, plavanje in hoja. Anaerobna vadba na drugi strani pa porablja energijo brez kisika in izboljšuje predvsem mišično moč oziroma povečuje mišično maso. Anaerobni tipi vadbe so tisti, ki so bolj eksplozivni, na primer šprint ali fitnes.

Svojo telesno aktivnost ne glede na trajanje poskusite prilagoditi tako, da bo vsebovala oba tipa vadbe, poleg tega pa še raztezanje in sproščanje. Priporočljivo je razmerje 50 – 25 – 25 v odnosu aerobna vadba – anaerobna vadba – ratezanje.

Intenzivnost telesne aktivnosti najlažje prilagodite svojemu telesu s pomočjo srćnega utripa v minuti. Največji dovoljen srčni utrip pri povprečnem posamezniku pri vadbi naj bo tako 220 utripov, zmanjšan za starost. Telesno aktivni bodite vsaj pol ure dnevno večino dni v tednu in po svojih zmožnostih stopnjujte oziroma to stopnjevanje prilagodite tudi svojim ciljem.

  • Splošna pravila vsake vadbe
    Ne glede na vrsto športa, ki je del vaše redne telesne aktivnosti je potrebno upoštevati nekaj osnovnih napotkov:
  • vadbe ne začnite na vso moč, vsekakor pa tudi ne brez ogrevanja,
  • pred in po vadbi poskrbite za raztezanje mišic,
  • med vadbo izberite ustrezno intenzivnost glede na sposobnosti in cilj in se naučite pravilnega dihanja. Predvsem pri aerobni vadbi je bistven vnos zadostne količine kisika, ki ga lahko dobimo zgolj z globokim izdihom in dolgotrajnejšim vdihom svežega zraka,
  • upoštevajte pravilno izvajanje določene vrste telesne aktivnosti oziroma športa in tako odpravite nevarnost poškodb in poskrbite za večje udobje pri vadbi,
  • glede na tip športa uporabljajte ustrezno opremo oziroma oblačila in obutev. Prilagodite se vremenu oziroma temperaturi na kraju telesne aktivnosti in predvsem poskrbite, da vam bo med vadbo udobno,
  • vadbo prekinite, če vas tišči v prsih, se vas loteva vrtoglavica in slabost, občutite bolečino v sklepih ali pa vam srce nenormalno razbija. Tudi na splošno velja, da morate ob pogostem ponavljanju takšnih znakov, pospremljenih s splošno slabim počutjem, intenzivnost in način vadbe spremeniti.

Začetek velike spremembe v življenju
Telesna aktivnost vam bo ob pravilnem izvajanju lahko v izreden užitek in vam bo na splošno prinesla sprostitev in boljše počutje. Če želite s telesno aktivnostjo spremeniti način življenja ali zmanjšati telesno težo, upoštevajte, da bo do pravih rezultatov prišlo zgolj z redno vadbo, ki mora biti nujno pospremljena tudi s pravilnim prehranjevanjem in izogibanjem slabim razvadam. Vsekakor velja tudi potrpežljivost ter zmernost. Pretiravanje pri telesni aktivnosti ali prehitro pričakovanje vidnih rezultatov lahko privede do razočaranja.

Vsekakor pa je ustrezna in premišljena redna telesna aktivnost, pospremljena z ostalimi vidiki zdravega načina življenja, pomembna za zdravje telesa in duha. Vse pogostejši problemi sodobnega človeka, kot so stres, povišan krvni tlak ali krvni sladkor, povišan holesterol, bolezni srca in ožilja, debelost in podobno se lahko močno omilijo s telesno aktivnostjo, predvsem pa je lahko slednja pred naštetimi težavami lahko zelo dobra in prijetna preventiva.

Vir: Lekarnar.com

Preventiva proti raku se začne v domači kuhinji

Številne raziskave so potrdile, da je raka mogoče premagati ali vsaj ublažiti njegove posledice, oziroma še bolje preprečiti, in si ga (žal) tudi nakopati pri mizi, z vilicami in nožem.

 

Sadje in zelenjava
Sadje in zelenjava

Raziskave potrjujejo, da se je mogoče preventive proti raku lotiti kar v domači kuhinji, hladilniku, shrambi in nakupovalni košarici. Ker sta velikost porcij in sestava jedilnika pomembna dejavnika, ki vplivata na pojavljanje in preprečevanje malignih sprememb v organizmu, je skupina kanadskih znanstvenikov pod vodstvom dr. Richarda Béliveauja, vodje preventive in terapije raka na University of Québec at Montreal in avtorja uspešnice Foods to Fight Cancer, na podlagi izsledkov raziskav izoblikovala prehranski heksagram šestih superživil za boj proti raku.

Ključno vlogo igra hrana rastlinskega izvora, bogata s kakovostnimi hranilnimi (fitonutriensi) in varovalnimi snovmi. Ameriški in kanadski strokovnjaki priporočajo, da naj bi človek vsak dan zaužil devet porcij sadja in zelenjave, zlasti iz skupine šestih superživil, v katero sodijo:

 

 

Brokoli
Brokoli

 

Brokoli – podobno kot vse križnice (cvetača, zelje, ohrovt) vsebuje snovi proti raku, a je najbogatejši s sulforafanom, ki spodbuja tvorbo in delovanje varovalnih encimov in izločanje oziroma nevtralizacijo rakotvornih kemikalij iz telesa. Sulforafan naj bi deloval na raka že v samem začetku, saj učinkuje na tumorske izvirne celice, ki spodbujajo pojav in rast tumorja. Učinkovit je zlasti pri raku na dojki, jetrih, koži, mehurju, pljučih in želodcu.

 

 

Jagodičevje
Jagodičevje

Jagodičevje – zlasti črne robidnice in borovnice pa tudi ribez so bogati z antioksidanti, zlasti s pomembno učinkovino, fitokemikalijo, imenovano antocianin, ki zavira rast pretumorskih celic in preprečuje rast in razvoj ožilja, ki prehranjuje rakavo tkivo. Dr. Gary D. Stoner, profesor na Ohio State University College of Medicine priporoča vsakodnevno uživanje svežega, posušenega ali zamrznjenega (temno obarvanega) jagodičastega sadja. Učinkovito je zlasti pri raku debelega črevesa, požiralnika, ustne votline in kože.

 

 

Temno grozdje
Temno grozdje

 

Temno grozdje – intenzivno obarvano, črno grozdje je prava zakladnica resveratrola, naravnega rastlinskega antioksidanta iz skupine polifenolov, ki zavira pojav, razvoj, rast in razmnoževanje oziroma širjenje malignih celic. Poleg grozdja in grozdnega soka ima podoben učinek tudi črno vino, priporočljivo ga je popiti pol kozarca na dan

.

 

 

Paradižnik
Paradižnik

 

Paradižnik – sočen rajski sadež (sodi med sadje in ne v zelenjavo) je najboljši virlikopena, dragocenega karotenoida, ki mu daje značilno intenzivno rdečo barvo. Raziskave, najnovejše so bile objavljene v strokovni reviji Nutrition and Cancer, pričajo, da likopen zavira rast in razmnoževanje rakavih celic endometrija (sluznice oziroma notranje plasti maternice). Samo v ZDA rak endometrija vsako leto zahteva 8000 življenj. Najbolj učinkovit je termično obdelan paradižnik – kuhan, pečen, saj ga organizem najlažje izkoristi.

 

 

 

 

Orehi
Orehi

 

Orehi – lupinasto sadje, bogato s fitosteroli (snovi, podobne holesterolu, ki jih najdemo v rastlinah), po ugotovitvah znanstvenikov blokira receptorje ženskega hormona estrogena v celicah raka na dojki ter tako upočasni in prepreči njihovo rast in razmnoževanje. Dr. Elaine Hardman, onkologinja in docentka na Marshall University School of Medicine v Huntingtonu v Zahodni Virginiji, priporoča pest orehov na dan. Pomagajo tudi pri raku prostate.

 

 

 

 

Zelenolista zelenjava
Zelenolista zelenjava

 

 

Zelenolistnata zelenjava – bogata s fitokemikalijami oziroma antioksidanti, ki krepijo obrambne sposobnosti telesa v boju proti malignim spremembam v celicah. Uživajmo jo vsak dan, najbolje v kombinaciji z organizmu prijaznimi maščobami, kot sta olivno in ribje olje.

 

 

 

 

Vir: www.dnevnik.si