Zdravilni čaji

Zdravilni čaji so največkrat tradicionalna zdravila rastlinskega izvora, katerih uporaba temelji predvsem na podlagi dolgoletnih izkušenj. Izdelani so iz rastlinskih drog. V farmaciji izraz rastlinska droga označuje posušene razdrobljene ali posušene razrezane zdravilne rastline oziroma njihove dele (zeli, liste, cvetove, plodove, semena, korenike, korenine). Zdravilni čaji vsebujejo eno vrsto rastlinske droge, običajno pa so čajne mešanice  več vrst rastlinskih drog.
Kakšne oblike čajev poznamo?

Pri čaju v razsutem stanju lahko enostavno preverimo sestavo. Vidimo tudi prisotnost tujih delcev.
Prednost čajev v filter vrečki je enostavna uporaba in odmerjanje. Slabost je velika razdrobljenost, s tem večja možnost razgradnje učinkovin in slabša razpoznavnost posameznih rastlinskih drog.
Instant oblike čajev pogosto vsebujejo sladkor, zato je potrebna previdnost pri osebah s sladkorno boleznijo.
Uporaba zdravilnih čajev:

Zdravilni čaji so običajno namenjeni lajšanju blažjih zdravstvenih težav.
Uporabljamo jih le predpisan čas.

Zdravilni čaji
Zdravilni čaji

 

Zdravilne čaje lahko uporabljamo na različne načine:

kot napitke – pri prebavnih težavah, vnetju sečil, kašlju …,

za grgranje – pri vnetjih sluznice ustne votline, žrela, krvavitvi dlesni …,

za vdihavanje – ob prehladnih obolenjih,

kot obkladke, kopeli – pri vnetjih kože, hemoroidih …
Kakovost zdravilnih čajev zagotavljajo

kakovost rastlinskih drog

postopek izdelave zdravilnega čaja

označevanje in navodilo za uporabo zdravilnega čaja.
Kako pripravimo zdravilni čaj?

Način priprave je odvisen od rastlinskih drog, njihovih učinkovin in želenega učinka. Način priprave je odvisen od rastlinskih drog, njihovih učinkovin in želenega učinka. Vedno uporabljamo sveže pripravljene zdravilne čaje.  Za pravilno pripravo je navedena količina rastlinskih drog in vode ter način in čas izluževanja. Priporočenih količin in predpisanega časa izluževanja ne smemo povečevati v upanju na hitrejši in močnejši učinek.


Splošna priporočila za pripravo zdravilnih čajev

Poparek

Je najpogostejši način priprave zdravilnega čaja. Primeren je predvsem za pripravo čaja iz cvetov ali listov, ki vsebujejo hlapna olja. Rastlinske droge prelijemo z vrelo vodo in premešamo. Pustimo stati pokrito 5 – 10 minut, nato precedimo.

Prevretek (dekokt)

Pripravljamo iz drog, iz katerih učinkovine težje izlužimo, kot na primer iz korenine in skorje.
Prelijemo jih z mrzlo vodo, segrejemo do vretja. Pokrito počasi kuhamo še 5 – 10 minut, nato precedimo.

Prelivek (hladni macerat)

Uporabljamo za pripravo zdravilnega čaja iz rastlinskih drog, ki vsebujejo sluzi in druge na toploto občutljive sestavine. Prelijemo jih z mrzlo vodo, premešamo in pustimo pokrito stati več ur (običajno 6 – 8 ur) pri sobni temperaturi. Precedimo in pred uporabo segrejemo do temperature, primerne za pitje.
Shranjevanje

Zdravilne čaje shranjujemo na suhem in temnem mestu, pri temperaturi do 25°C, nedosegljivo otrokom. Ne uporabljamo jih po datumu izteka roka uporabnosti, navedenem na ovojnini.

Vir: https://www.gorenjske-lekarne.si/