Zdrava prehrana

Z zdravim prehranjevanjem varujemo zdravje in sočasno preprečujemo dejavnike tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni (zvišan krvni tlak, zvišane krvne maščobe, zvišan krvni sladkor, prekomerna telesna teža) in bolezni same (bolezni srca in ožilja, rak, sladkorno bolezen tipa II in druge bolezni).

Slovenci se večinoma nezdravo prehranjujemo, saj pojemo premalo sestavljenih ogljikovih hidratov (kruha, testenin, žitaric, kaš, riža ali krompirja), premalo sadja in zelenjave in premalo balastnih snovi (vlaknin, ki so v polnozrnatih izdelkih, sadju in zelenjavi). Značilnost nezdravega prehranjevanja večine Slovencev je, da pojemo preveč skupnih maščob in škodljivih nasičenih maščob, preveč enostavnih ogljikovih hidratov (sladkarij, sladkorja, sladkanih pijač) in preveč soli, da jemo preveč kalorično hrano, da le polovica Slovencev redno zajtrkuje, da le tretjina Slovencev dopoldne malica, da večina užije kosilo pozno popoldne (med 15. in 16. uro popoldne) in da je število obrokov hrane prek dneva premajhno.

 

Jejte zdravo in ob tem uživajte!
  1. Pravilno oblikovanje obrokov.Energijsko najmočnejši obroki so rezervirani za zjutraj, pred in po treningu. Tako zagotovite telesu dovolj energije takrat, ko jo najbolj potrebuje. Zadnji obrok pred spanjem naj bo predvsem beljakovinski, saj se telo pripravlja na počitek, energijska poraba pa je močno znižana.
  2. Naj odloča telo.Vaše telo dobro ve, kaj potrebuje, zato mu prisluhnite! Vaše telo ni koš za smeti! Ne hitite, vedno se vprašajte, ali ste res lačni? Pogosto je vzrok za potrebo po hrani drugje – morda potrebujete tolažbo, ste osamljeni, jezni, tudi otroke prevčkrat potolažimo s sladkarijami ali jim celo preko hrane izkazujemo ljubezen. Na takšen način jim privzgajamo le nepravilne prehrambene navade, ki se jih morda ne bodo znebili vse življenje.
  3. Uživajte v vsakem obroku.Veselite se svojih obrokov. Jejte tisto, kar imate radi! Vedno se najde primerno živilo, ki vam tekne. Število dnevnih obrokov naj se giblje med 5 in 6.
  4. Za hrano si vzemite čas.Zjutraj vstanite 15 min prej in pojejte zajtrk. Vredno je! Lahko pa si zajtrk pripravite že zvečer.
  5. Pravilo praznega krožnika.Naučeni smo, da pojemo toliko, kot dobimo na krožniku. Raje zaupajte lastnim občutkom sitosti.
  6. Pijte veliko tekočine.Voda je življenjski eliksir. Na dan zaužijte od 1, 5 litra do 3 litrov vode. Tako boste manj utrujeni in izčrpani. Vedno imejte stekleničko vode v torbici, prav tako v avtu in službi.
  7. Več obrokov na dan.Skozi ves dan pojejte 5 do 6 uravnoteženih obrokov hrane. Če trenutno pojeste 2 do 3 obroke, le-te razdelite na 5 do 6 obrokov. Tako bo količina (kalorije) ostala enaka. Obroke za v službo si lahko pripravite že dan prej. Naredite si časovni sistem uživanja obrokov, ki vam bo čez čas v prešel v navado.
  8. Hrana naj ne bo preveč monotona.Telo za optimalno delovanje potrebuje zadostno količino hranil, vitaminov in mineralov, ki si jih najlažje zagotovite z raznovrstno prehrano.
  9. Izogibajte se enostavnim sladkorjem in ne uživajte preveč nasičenih maščob.Enostavni sladkorji povzročijo hiter dvig in hiter padec glukoze v krvi, zato niso primerni. Nadomestite jih s kompleksnimi ogljikovimi hidrati. Nasičene maščobe v prevelikih količinah slabo vplivajo na krvožilni sistem, zato je bolje, da jih zamenjate z nasičenimi. 

    Prehranska piramida:

    • rdeča barva– Uživajte jih redko! živila z veliko maščob in dodanih sladkorjev (solatni prelivi oz. dresingi in olja, smetana, maslo, margarina, sladkorji, sladkane pijače, bonboni in sladki prigrizki)
    • rumena barva– Izbirajte čimbolj pusta (ali posneta) živila iz te skupine! mleko in mlečni izdelki, meso, perutnina, ribe, strošnice, jajca, lupinasto sadje
    • zelena barva(zgornja vrstica) – Jejte čimveč teh živil!!! sadje, zelenjava
    • zelena barva(spodnja vrstica) – Dnevno potrebujete največ enot živil iz te skupine! kruh, žito, riž, testenine, krompir
    Prehranska piramida
    Prehranska piramida

     

    Vir: www.aktivni.si